Európsky parlament, Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Historický moment pre obranu Európskej únie: Padlo rozhodnutie o spoločnom nákupe zbraní

V Európskej únii nie je dostatok zbraní a streliva. Európsky parlament chce, aby členské krajiny začali čo najskôr s nákupom a vyčleňuje na to 300-miliónov eur. Problémom sú stále aj rozdielne zbraňové systémy v jednotlivých krajinách, ktoré by sa mali začať zjednocovať. V súčasnej podobe si nevedia jednotlivé členské krajiny dostatočne navzájom pomáhať.

Hlasovanie je historickým momentom pre obranu Európskej únie. Tak predstavili prvý nástroj pre spoločné obstarávanie zbraní. „Je málo zbraní a nábojov kvôli vojne na Ukrajine vo všetkých štátoch v rámci Európskej únie,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD). Vyjadril sa aj europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP): „Je úplne logické, že ak niečo nakupujete spoločne s mnohými ďalšími, tak to bude stáť oveľa menej peňazí.“ 

Europoslanci tiež hovoria o tom, že pomoc európskemu obrannému priemyslu bude výhodná aj pre nás. Keďže práve na Slovensku sa takisto vyrába munícia. „A teda pomôcť aj slovenským firmám, pretože vďaka spoločným nákupom sa vedia lepšie presadiť na celoeurópskom trhu,“ doplnil Martin Hojsík (PS, RE).

V názoroch nie sú všetci zajedno

Návrh síce väčšinovo prešiel, avšak v pléne je aj skupina poslancov, podľa ktorých by Únia obrannú politiku nemala vôbec riešiť. „Európska únia je pre mňa hlavne mierový projekt a spoločná obranná politika nie je súčasťou zmlúv, ktoré sme schvaľovali,“ vyjadrila sa europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD, SD). Európsky parlament chce na druhej strane aj zjednocovať obranné systémy. Čerpať peniaze z tohto balíka budú môcť až vtedy, ak sa pre spoločný nákup spoja aspoň tri členské krajiny. „Keď sa budeme brániť spolu, tak máme naozaj väčšiu šancu sa aj ubrániť. Je dôležité, aby sme zaviedli štandardy obrany, aby naše obranné systémy boli kompatibilné,“ dodal Štefanec (KDH, EPP). „Najdôležitejšie je, že týmto posilníme obranné spôsobilosti členských štátov,“uviedol europoslanec z Poľska Zdzisław Krasnodębski.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

O neds

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices