Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. PHOTO: FB MZVaEZ SR

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii „STRATKOM – Slovenský príbeh“, ktorá sa konala v Bratislave. S pojmom „strategická komunikácia“, ako na konferencii uviedol M. Wlachovský, sa spája niekoľko mýtov. Dodal, že nejde o reakciu na dezinformácie či publikovanie postov na sociálnych sieťach.

Ide o využívanie celého spektra komunikačných nástrojov na dosahovanie slovenských strategických záujmov. V skratke ide o to, aby štátne orgány komunikovali o svojich cieľoch a záujmoch jasne, transparentne a zrozumiteľným jazykom,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie s tým, že v praxi ide napríklad aj o zvyšovanie podpory verejnosti pre členstvo v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Môžeme sa stretnúť s názormi, že Únia je nevýhodná, že NATO je spolok vojnových štváčov, že z oboch by sme mali vystúpiť, uzavrieť sa v našej kotline, byť neutrálni a podobne. Jednou z úloh strategickej komunikácie je však vysvetľovať, že je pre nás výhodné byť členom hospodársky výkonnej a integrovanej Európy. Že sa oplatí byť v Aliancii, pod obranným dáždnikom najmocnejších krajín na svete. Že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko žiadnu alternatívu,“ doplnil M. Wlachovský.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Na konferencii, ktorú príhovorom otvoril predseda vlády SR Ľudovít Ódor, okrem ministra Wlachovského vystúpili aj viacerí experti na komunikáciu a hybridné hrozby z rezortu diplomacie, ako i z Government Communication Service International Spojeného kráľovstva, s ktorým rezort diplomacie dlhodobo spolupracuje. 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa téme venuje od roku 2017, keď vzniklo oddelenie strategickej komunikácie. V roku 2021 po zlúčení menších oddelení vznikol komunikačný odbor MZVEZ SR, pod ktorý oddelenie strategickej komunikácie organizačne patrí.

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices