Brusel sa chystá odklepnúť ďalších 11 miliónov EUR pre Grékov

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V Írsku a Grécku stratilo v minulom roku prácu viac ako 2 000 ľudí. Výbor pre rozpočet EÚ odporučil poskytnúť im pomoc pri hľadaní novej práce v celkovej výške 11,3 milióna eur z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii. Tento návrh ešte musí schváliť Európsky parlament.

Grécky televízny vysielateľ a vydavateľ Attica bol nútený prepustiť až 1 633 zamestnancov z televízie a novín kvôli znižovaniu nákladov. V rokoch 2009–2013 prišli noviny o 60 % svojich predplatiteľov a masové mediálne firmy stratili až polovicu príjmu z inzercie. Tá bola ich kľúčovým zdrojom financií.

Poslanci z Výboru pre rozpočet schválili žiadosť gréckych orgánov o podporu pri hľadaní práce pre prepustených zamestnancov. Z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii poputuje 5,04 milióna eur pre pracovníkov z televízie.  Zvyšných 3,75 milióna eur je určených pre vydavateľské odvetvie. Financie sú určené na rekvalifikáciu pracovníkov.

Írska spoločnosť na údržbu a servis lietadiel Lufthansa Technik bola zatvorená, keď sa ukázalo, že prevádzkovanie tejto spoločnosti je príliš nákladné, najmä v čase, keď obchodovanie s klasickými motormi a náhradnými dielmi vytlačili nové generácie lietadiel. Bývalí pracovníci tak čelia značným problémom pri hľadaní zamestnania. Prepustených bolo 450 ľudí. Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii poskytne 2,5 milióna eur na rekvalifikáciu pracovníkov, ponúkne im možnosť dokončiť si vysokoškolské vzdelanie alebo im pomôže založiť si vlastné firmy.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

O vik

Odporúčame pozrieť

Thyssen

Zamestnanosť: Komisia potvrdila efektívnosť Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii

Komisia uverejnila správu o výsledkoch Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) v rokoch 2015 …

Consent choices