Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec: Po referende o brexite sa objavili mnohí, ktorí videli zrútenie celej EÚ, no opak je pravdou

Europoslanec Ivan Štefanec sa po krátkej letnej prestávke vrátil do Bruselu, aby sa pripravoval na ďalšie rokovania, ktoré vytvárajú budúcnosť Európskej únie i Slovenska. Počas voľna sa rozprával s ľuďmi doma a tí pomenovali hlavné problémy, ktoré ich trápia. Nejde len o migráciu, ale aj o otázky rodiny.

Máme za sebou leto. Ako ste ho trávili? Mali ste čas aj na oddych?

Využil som pár augustových týždňov na oddych a venoval som sa najmä behu, pretože trénujem na košický maratón. Bol som s rodinou i v Tatrách, no stihol som aj konferenciu v Ríme, na ktorej sa stretli katolícki poslanci z celého sveta a vyvrcholilo to audienciou u Svätého Otca. V auguste som sa ale venoval aj príprave na prácu a posledný augustový týždeň sme s českými kolegami, najmä s kolegom Jaromírom Štětinom, otvorili výstavu o roku 1968, o okupácii Československa.

Ako u vás prebieha príprava na rokovania?

Posledný augustový týždeň sme pracovali vo výboroch, finalizovali sme správy napríklad o dvojakej kvalite výrobkov na európskom trhu. Ide o to, aby sme zamedzili akýmkoľvek podvodom, aby naozaj pod rovnakou značkou bolo rovnaké zloženie výrobku na celom európskom trhu. Je to správa, na ktorej sme spolu s kolegami pracovali rok. Posledný týždeň sme spolu s rakúskymi kolegami hovorili o príprave trialógu pre vzájomné uznávanie výrobkov, ktoré chceme zjednodušiť a zlepšiť. Veľmi mi záleží na tom, aby sme ju do konca roka dotiahli do konca za pomoci rakúskeho predsedníctva.

Keď ste sa počas dovolenky rozprávali s ľuďmi na Slovensku, máte pocit, že sa vnímanie Európskej únie medzi nimi zlepšilo?

Je to téma, ktorá sa vyvíja. Mám pocit, že Slováci čoraz viac rozumejú Európskej únii. Chápu, že je potrebné sa dohodnúť. Mám dobrý pocit z toho, že vnímanie európskej spolupatričnosti je silnejšie, keď to porovnám trebárs s rastúcim extrémizmom pred niekoľkými rokmi. Stále ale treba byť na pozore a vysvetľovať, čo sa deje. Nepodceňovať populizmus a extrémizmus. Je to nikdy nekončiaca práca s ľuďmi, osobitne s tými mladými, ktorí často dostávajú mnohé nepravdivé informácie cez sociálne siete a ďalšie kanály, s ktorými akoby sa vrece roztrhlo. Nie je problém dostať sa k informáciám. Podstata teraz je ako rozlíšiť, čo je správna informácia a čo nie.

Stretli ste sa aj s negatívnymi názormi, kedy ste museli doslova obhajovať princíp Európskej únie?

Negatívne názory v poslednom období súvisia s témami brexitu, s témou migrácie a s kultúrno-etickými otázkami. V otázke brexitu vždy opakujem, že Európska únia je slobodnou úniou členských štátov. Ak sa niektorá krajina rozhodne odísť, má na to právo. Briti využívajú toto právo a je na nás, aby sme s nimi našli spoločnú reč pri dôležitých otázkach do budúcnosti. Pri migrácii je dôležité si uvedomiť, že europarlament urobil neuveriteľne veľa práce pri zlepšení ochrany hraníc, pri zvýšení rozpočtu, vo vytvorení Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže, pri zavedení biometrického systému pri vstupe do Schengenu. Tiež si myslím, že by malo byť na národnej úrovni rozhodovanie o tom, koho štáty chcú prijať a koho nie. V oblasti kultúrno-etických otázok sa stretávam najmä s tým, že sa starší ľudia obávajú, že za nás bude niekto mimo Slovenska rozhodovať o tom, ako má vyzerať rodina. Je dôležité, aby sme si túto kompetenciu zachovali na národnej úrovni. Keď sa iný štát rozhodne, že za rodinu považuje aj iné zoskupenie, je to na jeho rozhodnutí. Toto ale nie je téma na spoločné európske videnie. Je dôležité zachovať princíp, že rodina je základom spoločnosti.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Ktorá téma je podľa vás kľúčová a mala by sa riešiť v najbližšom období? Ak opomenieme brexit, ktorý v súčasnosti v spoločnosti rezonuje.

V prípade brexitu treba povedať, že keď referendum v Británii ukázalo, že krajina chce vystúpiť, bolo veľa neprajníkov, ktorí už videli zrútenie celého európskeho domu, no opak je pravdou. Krajiny, ktoré boli euroskeptickejšie si uvedomili, že je treba viac spolupracovať a uvedomili si, že ak k sebe nebudeme hľadať cestu, tak sa to naozaj môže zrútiť, lebo spolupráca je krehká. Táto téma teda je kľúčová a bude kľúčová aj najbližšie obdobie. S ňou súvisí aj téma bezpečnosti. Tak ako sme pred niekoľkými rokmi vytvorili spoločnú zahraničnú politiku, dnes musíme vytvoriť spoločnú bezpečnostnú politiku. Je absurdné, že je táto téma len v kompetencii národných štátov a pritom zločiny majú voľné pole. Máme schengenský priestor, v ktorom sa pohybujú zločinci, no policajti ich nemôžu sledovať, lebo majú kompetencie na národnej úrovni. Dôležitá je povinná výmena informácií a európska spolupráca. Tiež je to ale téma ekonomického rozvoja, podpory malého podnikania, ktoré z dvoch tretín tvorí európsku ekonomiku.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices