zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 20. týždňa 2019

NEMECKÁ EKONOMIKA V 1. KVÁRTÁLI ŠLIAPLA NA PLYN

EUROZÓNA: Rast HDP eurozóny v 1. tohtoročnom kvartáli bol v súlade s odhadmi. Ekonomika menového bloku medziročne vzrástla o 1,2 % a medzikvartálne o 0,4 %.

„Podobne ako v Nemecku, tak aj v eurozóne spotrebitelia odhadujú negatívny vývoj ekonomiky. Index ZEW si pohoršil v máji na -1,6 bodu z aprílových 4,5 bodu. Mierne lepšie ako trhy očakávali skončila priemyselná produkcia v menovom bloku. V marci síce medziročne klesla o -0,6 %, no trhy odhadovali zníženie o -0,8 % po februárovej stagnácii.

Inflácia v menovom bloku podľa finálnych čísel vzrástla z marcovej úrovne 1,4 % na 1,7 % v apríli, čo bolo v zhode aj s prvotným odhadom. Medzimesačne spotrebiteľské ceny v eurozóne išli hore o 0,7 %, no a v porovnaní s marcovým rastom cien [o jedno percento], tak spomalili dynamiku rastu. Rast jadrovej inflácie však mierne prekonal trhové očakávania [1,2 %], keďže v apríli dosiahol 1,3 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Finalizácia nemeckej inflácie dopadla v súlade s prvotným odhadom. Rast nemeckých spotrebiteľských cien sa v apríli zvýšil medziročne o 2 % a medzimesačne o percento. Inflácia tak, v porovnaní s marcom [o 1,3 %], podstatne zrýchlila dynamiku rastu. Aj rast harmonizovanej inflácie podľa HICP indexu bol v súlade s prvotným odhadom [o 2,1 % r/r a 1 % m/m].

Zverejnené boli aj nemecké indexy ZEW. Index ZEW mapujúci súčasnú situáciu vzrástol v máji o 2,7 bodu na 8,2 bodu, pričom trhy očakávali miernejší rast na úroveň 6,3 bodu. Stále však ide o veľmi nízke hodnoty. Čo sa týka očakávaní do budúcna, tam hodnota indexu klesla na mínusové hodnoty [na -2,1 bodu] z aprílových 3,1 bodu, no trhový konsenzus počítal s tým, že očakávania v lepšiu budúcnosť nemeckej ekonomiky budú rásť.

Nemecké HDP medzikvartálne, teda v 1.kvartáli 2019 v porovnaní so záverečným kvartálom vlaňajška, vzrástlo o 0,4 %, čo je totožné tempo rastu s trhovým odhadom. Ide však o zrýchlenie dynamiky rastu oproti štvrtému kvartálu, kedy ekonomika Nemecka medzikvartálne stagnovala. To prinieslo na trhy čiastočne úľavu, že nemecká ekonomika sa postupne spamätáva, no neznamená to koniec problémov. Oproti 1. kvartálu roku 2018 HDP vzrástlo o 0,6 %, čo je o -0,1 p. bodu menej ako odhadoval trhový konsenzus.

TALIANSKO: Taliansky predseda vlády Matteo Salvini sa svojimi vyhláseniami postaral o rozruch na trhoch pred voľbami do Európskeho parlamentu. Uviedol totiž, že ak bude potrebné porušiť stanovené hranice Úniou, či už čo sa týka rozpočtových deficitov alebo vládneho dlhu, tak to urobí. Podľa jeho názoru sú fiškálne pravidlá Európskej únie zastarané a nedávajú zmysel.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

USA: Tržby US maloobchodníkov v apríli klesli o -0,2 %, pričom trhy odhadovali rast o 0,2 %. V apríli sa znížila aj US priemyselná produkcia o -0,5 %. Aj tu mal trhový konsenzus optimistickejšie očakávania a odhadoval, že výroba bude aspoň stagnovať.

Za Veľkou mlákou bol zverejnený aj ekonomický sentiment podľa University of Michigan. Ten v máji vzrástol o 5,2 bodu na 102,4 bodu, pričom trhy očakávali stagnáciu dôvery spotrebiteľov v US ekonomike. Zdá sa, že US spotrebitelia obchodný spor USA a Číny nevnímajú negatívne.

Donedávna sa ešte obchodné rokovania Washingtonu a Pekingu vyvíjali priaznivo. No téma obchodnej vojny USA a Číny nabrala na obrátkach a vytvára tlak na investorov. USA totižto v piatok oficiálne zvýšili clá z 10 % na 25 % na čínske dovážané výrobky v hodnote 200 mld. USD. Okrem toho stále hrozí aj preclenie dovozu ostatných tovarov z Číny [sadzbou 25 %], v objeme 325 mld. USD, čo by sa výrazne podpísalo na čínskej ekonomike. Na zavedené clá v úvode týždňa reagovala Čína odvetnými clami. Od júna plánuje zaviesť dodatočné clá na americké produkty, ktorých import do Číny predstavuje 60 mld. USD.

Trhy zaplavili pozitívne výroky prezidenta Trumpa, čo vnieslo dávku optimizmu do obchodného sporu Washingtonu a Pekingu. Povedal totiž, že rozhovory medzi USA a Čínou sa nezrútili a dosiahnutie dohody je stále možné. Obchodný spor pritom označila len za „malé hašterenie“. Taktiež nabáda Peking, aby pristúpila k ústupkom. Pozitívom je aj fakt, že USA nebude v blízkej dobe [6 mesiacov] zavádzať clá na dovážané autá z EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices