Nicholsonová
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

L.Ď. Nicholsonová: EK urobila dôležitý krok v boji proti diskriminácií LGBTIQ osôb 

Európska komisia vo štvrtok predstavila novú stratégiu pre rovnosť LGBTIQ osôb. Prieskum Európskej agentúry pre základné práva z roku 2019 ukazuje, že diskriminácia na základe sexuálnej orientácie v Európskej únii narastá. Až 43% LGBTIQ osôb v roku 2019 zažilo diskrimináciu, zatiaľ čo v roku 2012 to bolo 37%.

Podľa predsedníčky Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucie Ďuriš Nicholsonovej ide o „zarážajúce čísla“. „Motto Európskej únie je „zjednotení v rozmanitosti“, čo je v priamom rozpore s týmito číslami. V Európskej únii nemá diskriminácia na akomkoľvek základe miesto a nesmieme ju tolerovať. Všetci sme si rovní a všetci máme právo na rovnaké zaobchádzanie,” uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS.

Európska komisia  v dokumente predstavila strategické opatrenia v rámci štyroch pilierov, ktorých cieľom je boj proti diskriminácii voči LGBTIQ osobám vo všetkých oblastiach života, zaistenie ich bezpečnosti, budovanie inkluzívnych spoločností a výzva k dosiahnutiu rovnosti LGBTIQ osôb na celom svete.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej ide o dôležitý prvý krok v boji proti pretrvávajúcej diskriminácií a nenávisti voči LGBTIQ osobám. „Je to signál, že EÚ stojí za svojimi hodnotami a jej prioritou je ochrana ľudských práv, pretože LGBTIQ práva sú ľudské práva. Kľúčové však bude to, do akej miery sa podarí túto stratégiu pretaviť do jednotlivých členských štátov. Niektoré z nich si totiž identitu a práva LGBTIQ osôb zamieňajú s ideológiou a snažia sa proti tomuto v ich očiach “nepriateľovi” bojovať. Mám pocit, že sa to čoraz viac deje aj na Slovensku. Práve preto je dôležité túto tému u nás nezanedbať a podporiť širokú celospoločenskú diskusiu podloženú relevantnými dátami a štúdiami, ktorá pomôže ukázať, že LGBTIQ identita nie je niečo, čo treba u týchto osôb potláčať, ale naopak, prijať, a tak vytvoriť spoločnosť, v ktorej sú si všetci rovní v celej svojej rozmanitosti,” uzavrela Nicholsonová.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

O mam

Odporúčame pozrieť

Tak ako, Slovensko? Dokážeš sa dnes pozrieť do tváre matky Juraja? Pýta sa Lucia Ďuriš Nicholsonová

Dnes som sa vysmrkala do servítky, ktorú si normálne kladiem pred svoje politické ústa. Zvyknem …

Consent choices