Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Posilňovacie dávky by nemali smerovať pre zdravých ľudí, ale do rozvojového sveta, tvrdí šéf WHO

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sa postavil proti posilňovacím dávkam vakcíny proti koronavírusu pre zdravých ľudí. Ako uviedol podľa webu euronews.com, namiesto toho radšej podporuje dodávanie očkovacích látok do chudobnejších krajín.

Ghebreyesus poznamenal, že WHO minulý týždeň po viac ako dvoch mesiacoch prvý raz zaznamenala globálny pokles nových prípadov ochorenia COVID-19. Túto skutočnosť by však nepreceňoval. „Samozrejme, že to vítame, ale neznamená to veľa,“ povedal počas návštevy Berlína a zdôraznil, že v mnohých štátoch stále evidujú prudký nárast prípadov a na svete sú výrazné nerovnosti v prístupe k vakcínam.

Šéf WHO nedávno vyzval na dvojmesačné moratórium na podávanie posilňovacích dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, aby sa zmiernila táto nerovnosť v prístupe k očkovaniu a zabránilo sa vzniku nových variantov koronavírusu. „Tretie dávky môžu byť nevyhnutné pre najrizikovejšie skupiny populácie, kde existujú dôkazy o oslabení imunity voči vážnemu ochoreniu a smrti,“ skonštatoval Ghebreyesus, ktorý za ľudí s oslabenou imunitou považuje takých, u ktorých dostatočne nezabrali pôvodné dávky alebo ich telo už neprodukuje protilátky.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Niektoré krajiny už začali ponúkať posilňovacie dávky pre svojich občanov. Vo Francúzsku má podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva nárok na posilňovaciu dávku približne 16 miliónov ľudí. Vo Veľkej Británii ponúknu tretiu dávku každej osobe s oslabeným imunitným systémom, ktorá dovŕšila vek 12 rokov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices