Fit for 55: Europoslanci podporujú znižovanie emisií metánu v energetickom sektore

Europarlament prijal pozíciu k novému zákonu na zníženie emisií metánu v odvetví energetiky s cieľom dosiahnuť ciele EÚ v oblasti klímy a zlepšiť kvalitu ovzdušia.

Nový zákon je prvým právnym predpisom EÚ zameraným na zníženie emisií metánu a vzťahuje sa na priame emisie metánu z ropného, fosílneho a uhoľného priemyslu a z biometánu po jeho vstrekovaní do plynárenskej siete. Poslanci tiež chcú, aby sa nové pravidlá týkali aj petrochemického sektora

Parlament naliehavo vyzýva Komisiu, aby do konca roka 2025 navrhla záväzný cieľ zníženia emisií metánu v EÚ do roku 2030 pre všetky príslušné odvetvia. Členské štáty by okrem toho mali stanoviť národné ciele znižovania emisií ako súčasť svojich integrovaných národných plánov v oblasti energetiky a klímy.

Posilnená povinnosť odhaliť a opraviť úniky metánu

Prevádzkovatelia musia príslušným vnútroštátnym orgánom predložiť plán na odhalenie a opravy úniku metánu šesť mesiacov odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto nariadenia, pričom poslanci požadujú častejšie zisťovanie únikov a prieskumy opráv v porovnaní s tým, čo navrhuje Komisia. Chcú tiež posilniť povinnosti týkajúce sa opravy netesností. Prevádzkovatelia budú musieť opraviť alebo vymeniť všetky komponenty, o ktorých sa zistilo, že cez ne uniká metán ihneď po zistení netesnosti alebo najneskôr päť dní po zistení úniku.

Parlament podporuje zákaz odplyňovania a spaľovania metánu z odvodňovacích staníc do roku 2025 a z ventilačných šácht do roku 2027, čo prispeje k bezpečnosti pracovníkov v uhoľných baniach. Takisto ukladá krajinám EÚ povinnosť vypracovať plány pre opustené uhoľné bane a neaktívne ropné a fosílne plynové vrty.

Dovážaná fosílna energia musí spĺňať aj nové pravidlá

Keďže dovoz predstavuje viac ako 80 % ropy a plynu spotrebovaných v EÚ, poslanci chcú, aby od roku 2026 dovozcovia uhlia, ropy a plynu boli povinní preukázať, že dovážaná fosílna energia spĺňa požiadavky nariadenia. Výnimku bude mať len dovoz z krajín s podobnými požiadavkami na emisie metánu.

Vyhlásenie spravodajkyne

Po hlasovaní spravodajkyňa Jutta Paulus (Zelení/ESA, DE) uviedla: „Dnešné hlasovanie je záväzkom väčšej ochrany klímy a energetickej suverenity v Európe. Bez ambicióznych opatrení na zníženie emisií metánu Európa nesplní svoje ciele v oblasti klímy a cennou energiou sa bude naďalej plytvať. Vyzývame na ambiciózne a prísne opatrenia na zníženie emisií metánu. V odvetví energetiky je možné vyhnúť sa trom štvrtinám emisií metánu jednoduchými opatreniami a bez veľkých investícií. Keďže Európa dováža viac ako 80 % fosílnych palív, ktoré spaľuje, je nevyhnutné rozšíriť rozsah pôsobnosti na dovoz energie.“

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Ďalší postup

Parlament prijal svoju pozíciu 499 hlasmi za, pričom 73 bolo proti a 55 sa zdržalo hlasovania. Teraz je pripravený začať rokovania s Radou o konečnom znení právnych predpisov.

Súvislosti

Metán je silný skleníkový plyn a látka znečisťujúca ovzdušie a je zodpovedný za približne tretinu súčasného globálneho otepľovania. Pochádza zo širokej škály odvetví vrátane poľnohospodárstva, odpadu a energetiky, ktoré podľa Európskej environmentálnej agentúry zodpovedajú za 53 %, 26 % a 19 % emisií metánu v EÚ. V súčasnosti sa na emisie metánu vzťahujú ciele nariadenia EÚ o spoločnom úsilí.

EÚ prijala globálny metánový záväzok, ktorého cieľom je znížiť globálne emisie metánu aspoň o 30 % v porovnaní s úrovňami v roku 2020 do roku 2030, čím by sa do roku 2050 mohlo odstrániť otepľovanie o viac ako 0,2 °C.

Pri prijímaní tohto právneho predpisu Parlament reaguje na očakávania občanov dosiahnuť a urýchliť zelenú transformáciu, ako sa uvádza v návrhoch 2 ods. 2, 3 ods. 2, 11 ods. 1 a 11 ods. 7 Správy o konečnom výsledku Konferencie o budúcnosti Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

COP28: EÚ oznámila finančnú podporu 175 miliónov eur na zníženie emisií metánu

Tieto látky, medzi ktoré patrí metán, oxid dusný, neúplne fluórované uhľovodíky a troposférický ozón, sú …

Consent choices