Michal Šimečka, podpredseda EP, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - EP

Michal Šimečka: Dôvera ľudí v spravodlivosť a nezávislosť vyšetrovania je veľmi dôležitá

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrala v stredu Ivanovi Šimkovi poverenie viesť Ministerstvo vnútra (MV) SR. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ľudovíta Ódora. Návrh na odobratie Šimkovho poverenia odôvodnil premiér naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície, ktorú sa podľa jeho slov nepodarilo obnoviť.

Veľkú úlohu hrala nefungujúca vzájomná komunikácia, ktorá sa stala zásadnou prekážkou ďalšej spolupráce. Premiér potvrdil, že hrozil odchod viac ako 20 príslušníkov z vedenia polície či inšpekcie. Dodal, že nešlo len o Šimkove vyjadrenia na sociálnych sieťach. Ubezpečil pritom, že polícia má a naďalej bude mať v medziach zákonnosti voľnosť pri vyšetrovaní.

„Dôvera ľudí v spravodlivosť a nezávislosť vyšetrovania je veľmi dôležitá. Špeciálne po tom, čo sme tu na Slovensku v systéme „našich ľudí“ donedávna zažívali, a takto krátko pred voľbami. Pokiaľ premiér a prezidentka vedia o hlbších problémoch vo vzťahu ministra Šimka k nezávislosti polície, je správne, že pristúpili k výmene ministra. Verím, že v primeranej miere budú môcť o dôvodoch informovať aj verejnosť. Vzťah medzi nezávislosťou a legitímnou demokratickou kontrolou polície je krehký a nesmie sa vychýliť ani na jednu stranu,“ uviedol Michal Šimečka /PS, RE/ na sociálnej sieti.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Šimko bol súčasťou vlády odborníkov poverenej vládnuť do zostavenia nového kabinetu po septembrových predčasných parlamentných voľbách. Keďže ide o dočasne poverenú vládu, nemožno ho odvolať. Po zbavení poverenia ho môže nahradiť niektorý z aktuálnych členov vlády.

(redakcia/TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices