Registrácia, migranti, azyl. PHOTO: © European Union 2015

EK predstavuje osvedčené postupy na zlepšenie spolupráce členov EÚ pri azylových postupoch

Komisia predstavila súbor osvedčených postupov na zabezpečenie účinnosti dublinského nariadenia III, ktoré predsedníčka von der Leyenová oznámila v júni ako súčasť vykonávania dublinského plánu.

Vo svojom liste, ktorý adresovala členským štátom pred zasadnutím Európskej rady vo februári 2023, sa predsedníčka von der Leyenová zaviazala k plnému vykonaniu dublinského plánu, ktorý vypracovala Komisia a ktorý členské štáty následne schválili v novembri 2022. V dublinskom pláne sú stanovené praktické kroky, ktoré majú vďaka lepšej spolupráci členských štátov znížiť stimuly vyvolávajúce sekundárne pohyby.

V dokumente Dublinský plán v praxi – Zlepšenie účinnosti dublinského nariadenia III: identifikácia osvedčených postupov v členských štátoch Komisia identifikuje viaceré osvedčené postupy, ktoré z hľadiska fungovania dublinského konania prinášajú pozitívne výsledky. Ide o:

  • Podrobné informovanie žiadateľa o odovzdaní počas pohovoru organizovaného pred odchodom alebo prostredníctvom osobitnej brožúry, v ktorej sú vysvetlené dôvody prijatia rozhodnutia o odovzdaní a poskytnuté informácie o tom, čo možno pri odovzdaní očakávať.
  • Zabezpečenie dôslednejšieho monitorovania pri každom odovzdaní, a to napríklad zavedením systému registrácie osôb, ktoré prichádzajú do záchytných centier a ktoré tieto centrá opúšťajú. Zabezpečí sa tak monitorovanie prítomnosti v záchytných centrách a zároveň sa obmedzí riziko úteku.
  • Využívanie alternatívnych opatrení k zaisteniu, napríklad zadržaním cestovných dokladov alebo určením osobitných úradníkov v záchytných centrách, ktorí budú pravidelne kontrolovať fyzickú prítomnosť osôb, ktoré majú byť odovzdané.
  • Zlepšenie komunikácie medzi odovzdávajúcim a zodpovedným členským štátom, a to uzatváraním bilaterálnych dohôd, menovaním styčných úradníkov a organizovaním pravidelných bilaterálnych stretnutí či zisťovacích misií.
  • Modernizácia existujúcich IT systémov a vytvorenie nových digitálnych riešení na monitorovanie jednotlivých fáz dublinského konania.

Súčasťou predloženého dokumentu je aj príloha, ktorá obsahuje súhrn judikatúry Súdneho dvora Európskej únie týkajúcej sa výkladu dublinského nariadenia III. Cieľom je zabezpečiť rýchlejšie uplatňovanie dublinských pravidiel v členských štátoch a zaistiť väčšiu úroveň harmonizácie pri výklade týchto pravidiel členskými štátmi.

V priebehu minulého roka sa členské štáty na základe dublinského plánu zapojili s podporou Komisie do viacerých iniciatívach na zlepšenie účinnosti dublinských postupov. V snahe podporiť členské štáty v tomto úsilí vydala Agentúra Európskej únie pre azyl v apríli 2023 odporúčania o dublinských transferoch.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Ďalšie kroky

Osvedčené postupy identifikované v tomto dokumente budú 4. decembra prediskutované na nadchádzajúcom zasadnutí kontaktného výboru pre dublinské nariadenie. Komisia bude naďalej podporovať členské štáty pri dosahovaní jednotlivých cieľov stanovených v dublinskom pláne. Na tento účel bude Komisia tento dokument pravidelne aktualizovať a v rámci kontaktného výboru pre dublinské nariadenie III bude ďalej hodnotiť a monitorovať vykonávanie dublinského plánu.

Nový pakt o migrácii a azyle, ktorého návrh Komisia predložila v septembri 2020, obsahuje celý rad nástrojov na zvýšenie účinnosti dublinského systému, a to najmä v rámci návrhu nariadenia o riadení azylu a migrácie, o ktorom momentálne rokujú spoluzákonodarcovia. Komisia je pripravená i naďalej spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou, aby v súlade so spoločným plánom zabezpečila dosiahnutie dohody o tomto pakte do konca súčasného funkčného obdobia.

Súvislosti

Dublinský plán, ktorý členské štáty schválili v novembri 2022, stanovuje presný harmonogram pre zlepšenie postupu odovzdávania osôb podľa dublinského nariadenia III vo všetkých členských štátoch. Vykonávanie dublinského plánu doposiaľ zabezpečilo medzi členskými štátmi väčšiu flexibilitu pri odovzdávaní žiadateľov o azyl podľa dublinského nariadenia. Pri posudzovaní konkrétnej situácie žiadateľov o azyl počas takéhoto procesu odovzdávania poskytuje členským štátom podporu aj Agentúra Európskej únie pre azyl.

V nadväznosti na zasadnutie kontaktného výboru pre dublinské nariadenie III zo 16. marca 2023 zorganizovala Komisia viacero bilaterálnych stretnutí s členskými štátmi v snahe lepšie porozumieť výzvam, ktorým tieto štáty čelia, a v snahe identifikovať spomedzi prijatých opatrení možné najlepšie postupy, ktoré by zabezpečili rýchle a náležité vykonanie opatrení stanovených v dublinskom pláne.

Komisia zároveň prijala odporúčanie pre posilnenie spolupráce medzi členskými štátmi v reakcii na závažné hrozby pre vnútornú bezpečnosť a verejný poriadok v schengenskom priestore.

O mam

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices