laboratorium
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia navrhuje reformu hodnotenia chemických látok, zvyšuje bezpečnosť

Komisia prijala tri legislatívne návrhy s cieľom: zefektívniť posudzovanie chemických látok v rámci právnych predpisov EÚposilniť vedomostnú základňu o chemikáliách, zabezpečiť včasné odhalenie vznikajúcich chemických rizík a opatrenia v súvislosti s nimi. V rámci tohto balíka „jedna látka, jedno hodnotenie“, ktorý je kľúčovým výsledkom stratégie Chemikálie – stratégia udržateľnosti, sa významné úlohy prerozdelia medzi štyri agentúry EÚ, čím sa zabezpečí koherentné a transparentné posudzovanie bezpečnosti chemických látok používaných vo výrobkoch, ako sú zdravotnícke pomôcky, hračky, potraviny, pesticídy a biocídy.

Občania, spoločnosti a orgány budú mať prospech zo zjednodušeného a transparentného prístupu k informáciám o chemikáliách, z harmonizovanejších a predvídateľnejších postupov v rámci právnych predpisov a z posilnenej istoty hodnotení. Novými opatreniami sa skrátia rozdiely medzi identifikáciou možného rizika a potrebným regulačným opatrením. V konečnom dôsledku tieto opatrenia povedú k lepšej a rýchlejšej ochrane zdravia ľudí a životného prostredia.

Lepšia prevencia prostredníctvom lepšieho riadenia údajov o chemikáliách

Cieľom návrhov je:

  • Posilniť spoluprácu a konsolidovať vedeckú a technickú prácu v oblasti chemických látok v Európskej chemickej agentúre, Európskom úrade pre bezpečnosť potravín, Európskej environmentálnej agentúre a Európskej agentúre pre lieky. Agentúry budú lepšie vybavené na zosúladenie stanovovania priorít, harmonogramov, procesov a metodík používaných na posudzovanie chemických látok. Okrem toho poznatky získané z hodnotení podľa jedného právneho predpisu (napríklad o biocídoch) sa môžu opätovne použiť na iný právny predpis (napríklad v hračkách).
  • Zriadiť spoločnú platformu údajov a zaviesť „jednotné kontaktné miesto“ prístup k údajom o chemikáliách, ktoré uchovávajú agentúry EÚ a Komisia a ktoré sú zostavené podľa právnych predpisov EÚ. Patria sem údaje o nebezpečenstvách, fyzikálno-chemických vlastnostiach, prítomnosti v životnom prostredí, emisiách, použitiach, environmentálnej udržateľnosti chemických látok a o prebiehajúcich regulačných procesoch. Spoločná platforma údajov bude zahŕňať existujúce platformy, ako je informačná platforma na monitorovanie chemických látok (IPCHEM), nástroj na koordináciu verejných činností (PACT) a vyhľadávač právnych predpisov EÚ o chemikáliách (EUCLEF). Rozšíri ich rozsah pôsobnosti na takmer všetky právne predpisy EÚ o chemikáliách a doplní ich novými nástrojmi a databázami, napríklad úložiskom referenčných hodnôt založených na ľuďoch a životnom prostredí.
  • Zaviesť systematický zber údajov o biomonitorovaní ľudí generovaných v EÚ s cieľom informovať tvorcov politík o hladinách chemických látok u ľudí (napr. v krvi alebo materskom mlieku). Pomôže to lepšie odhadnúť úroveň vystavenia občanov EÚ chemickým látkam.
  • Vytvoriť rámec monitorovania a výhľadu s cieľom umožniť včasné odhalenie chemických rizík, napríklad z látok PFAS, dostatočne včas, aby sa zabránilo rozšíreniu znečistenia. Umožní sa tým aj rýchla regulačná reakcia a bude sa monitorovať vplyv regulačných opatrení prijatých na chemikálie. Rámec bude okrem iného pozostávať zo systému včasného varovania a opatrení a z rámca ukazovateľov.
  • Splnomocniť Európsku chemickú agentúru, aby v prípade potreby generovala údaje.
  • Zabezpečiť transparentnosť vedeckých štúdií o chemikáliách vrátane štúdií zadaných spoločnosťami.
Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Ďalšie kroky

Tieto tri návrhy teraz preskúmajú Európsky parlament a Rada v rámci riadneho legislatívneho postupu.

Súvislosti

Podľa Programu OSN pre životné prostredie (Global Chemicals Outlook II, 2019) sa očakáva,že globálna výroba chemických látok sa do roku 2030 zdvojnásobí, čím sa právne predpisy EÚ v oblasti chemických látok stanú dôležitejšími než kedykoľvek predtým. S cieľom riešiť túto výzvu Komisia 14. októbra 2020 uverejnila stratégiu Chemikálie – stratégia udržateľnosti. Je súčasťou cieľa EÚ o nulovom znečistení, ktorý je kľúčovým záväzkom Európskej zelenej dohody. Cieľom stratégie v oblasti chemických látok je lepšia ochrana občanov a životného prostredia a podpora inovácií v oblasti bezpečných a udržateľných chemikálií.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Komisia prijala usmerňujúce kritériá a zásady pre to, čo by predstavovalo „základné použitie“ najškodlivejších chemikálií. …

Consent choices