Jozef Mihál, europoslanec /RE/. PHOTO: TV JOJ.

Jozef Mihál o digitálnej závislosti: Návykové praktiky je potrebné zastaviť

EÚ potrebuje nové pravidlá na riešenie digitálnej závislosti

• Volanie po zákaze návykových techník, ako je nekonečné skrolovanie alebo automatické prehrávanie
• Prechod od ekonomiky pozornosti k etickému dizajnu
• Zavedenie digitálneho „práva nebyť rušený“
• Všetky online služby a produkty musia byť bezpečné pre deti

Parlament vyzýva na vývoj etických digitálnych produktov, ktoré sa nespoliehajú na nebezpečné vzorce a návykový dizajn „Podporujem snahu Európskeho parlamentu posilniť postavenie spotrebiteľov v digitálnom veku a vytvorenie digitálneho ekosystému, ktorý je bezpečnejší a zodpovednejší pre všetkých. Je potrebné rozpoznať široké spektrum fyzických, psychických a materiálnych škôd spôsobených návykovými online službami a vyzvať Komisiu, aby predložila nové právne predpisy zamerané na návykový dizajn a odstránila existujúce právne medzery. Takto vytvoríme prostredie, v ktorom môžu európski spotrebitelia využívať digitálne služby bezpečne, a to bez rizika manipulatívnych alebo návykových praktík,“ hovorí slovenský europoslanec Jozef Mihál /RE/.

V prijatej správe 545 hlasmi za, 12 proti a 61 sa zdržalo hlasovania poslanci varujú pred návykovou povahou online hier, sociálnych médií, streamingových služieb a online trhovísk, ktoré využívajú zraniteľnosť používateľov na upútanie ich pozornosti a speňaženie svojich údajov. Poslanci chcú zvýšiť ochranu spotrebiteľa prostredníctvom bezpečnejších alternatív, aj keď nie sú pre platformy sociálnych médií také ziskové.

Potrebné sú nové pravidlá EÚ

Parlament naliehavo vyzýva Komisiu, aby riešila existujúce právne medzery a zaviedla nové právne predpisy proti návykovému dizajnu. Ak sa tento problém nezačne riešiť, mal by podľa poslancov Parlament využiť svoje právo legislatívnej iniciatívy. V ich správe sa požaduje posúdenie a zákaz škodlivých návykových techník, na ktoré sa nevzťahuje smernica o nekalých obchodných praktikách, ako je nekonečné skrolovanie, predvolené automatické prehrávanie, neustále správy a potvrdenia o prijatí.

Etika ako súčasť dizajnu

Poslanci zdôrazňujú nedostatok transparentnosti, pokiaľ ide o presadzovania práva spotrebiteľov a inštitúcií v oblasti online služieb, a domnievajú sa, že spoločnosti by mali byť povinné vyvíjať etické a spravodlivé digitálne produkty a služby bez nebezpečných vzorcov, zavádzajúcich alebo návykových dizajnov.

S cieľom zmierniť návykový charakter platforiem a posilniť postavenie spotrebiteľov sa Komisia naliehavo vyzýva, aby predložila digitálne „právo nebyť rušený“. Poslanci tiež chcú, aby Komisia vytvorila zoznam osvedčených postupov v oblasti dizajnu, ako je „mysli skôr, než pozdieľaš“, predvolené vypnutie oznámení, chronologické informačné kanály, režim šedej stupnice, automatické zámky a súhrny celkového času pred obrazovkou. Navrhujú aj kampane na zvyšovanie informovanosti s cieľom pestovať bezpečnejšie a zdravšie online návyky.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Vplyv na duševné zdravie

Uznávajúc, že sociálne médiá môžu mať pozitívny vplyv na spoločnosť, poslanci sa obávajú, fyzickej, psychologickej a materiálnej ujmy, ktorú môže mať ich návykový charakter vrátane straty sústredenia a kognitívnych schopností, vyhorenia, stresu, depresie či obmedzenej fyzickej aktivity. Obzvlášť sa obávajú dlhodobého vplyvu na zdravie maloletých a chcú viac výskumu rizík súvisiacich s online službami.

Vyhlásenie spravodajkyne

Po hlasovaní spravodajca Kim Van Sparrentak (Zelení/ESA, NL) uviedla: „Žiadna sebadisciplína nemôže poraziť triky Big Tech, poháňané armádami dizajnérov a psychológov, aby vás prilepili na obrazovku. Ak nebudeme konať teraz, bude to mať vplyv na duševné zdravie a vývoj mozgu budúcich generácií. Európsky parlament dnes vysiela silný signál: EÚ musí byť prvá na svete, ktorá sa bude zaoberať návykovým dizajnom online služieb.“

Ďalší postup

Európska komisia v súčasnosti hodnotí potrebu aktualizovať určité právne predpisy v oblasti ochrany spotrebiteľa s cieľom zabezpečiť vysokú úroveň ochrany v digitálnom prostredí, pričom výsledky sa očakávajú v roku 2024. Správa Parlamentu bude materiálom, ktorý prispeje k prebiehajúcemu hodnoteniu.

Problematické používanie smartfónov alebo internetu sa spája s nižšou životnou spokojnosťou a s príznakmi porúch duševného zdravia, ako je depresia, nízka sebaúcta, úzkosť, nedostatok spánku a obsedantno-kompulzívne správanie, pričom najzraniteľnejšie sú deti a mladí ľudia. Mladí ľudia vo veku 16 – 24 rokov strávia na internete v priemere viac ako sedem hodín denne, pričom každý štvrtý spadá do popisu problematického používania smartfónov pripomínajúceho závislosť.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices