online
Ilustračné PHOTO: © European Union - EP.

Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Komisia uverejnila usmernenia k odporúčaným opatreniam pre veľmi veľké online platformy a vyhľadávače na zmiernenie systémových rizík online, ktoré môžu ovplyvniť integritu volieb, s osobitnými usmerneniami pre nadchádzajúce júnové voľby do Európskeho parlamentu.

Podľa aktu o digitálnych službách majú určené služby s viac ako 45 miliónmi aktívnych používateľov v EÚ je povinnosť zmierniť riziká súvisiace s volebnými procesmi a zároveň chrániť základné práva vrátane práva na slobodu prejavu.

V týchto usmerneniach sa odporúčajú zmierňujúce opatrenia a najlepšie postupy, ktoré majú veľmi veľké online platformy a vyhľadávače vykonať pred volebnými podujatiami, počas nich a po nich, ako napríklad:

  • Posilnili svoje vnútorné procesy, a to aj zriadením interných tímov s primeranými zdrojmi, využívaním dostupných analýz a informácií o rizikách súvisiacich s miestnym kontextom a o využívaní ich služieb používateľmi na vyhľadávanie a získavanie informácií pred voľbami, počas nich a po nich s cieľom zlepšiť ich zmierňujúce opatrenia.
  • Zaviesť opatrenia na zmiernenie rizika špecifické pre voľby prispôsobené každému jednotlivému volebnému obdobiu a miestnemu kontextu. Spomedzi zmierňujúcich opatrení uvedených v usmerneniach by veľmi veľké online platformy a vyhľadávače mali podporovať oficiálne informácie o volebných procesoch, realizovať iniciatívy v oblasti mediálnej gramotnosti a prispôsobiť svoje odporúčacie systémy s cieľom posilniť postavenie používateľov a znížiť speňaženie a virualitu obsahu, ktorý ohrozuje integritu volebných procesov. Okrem toho by politická reklama mala byť ako taká jasne označená v očakávaní nového nariadenia o transparentnosti a cielení politickej reklamy.
  • Prijať osobitné zmierňujúce opatrenia súvisiace s generatívnou umelou inteligenciou: Veľmi veľké online platformy a vyhľadávače, ktorých služby by sa mohli použiť na vytváranie a/alebo šírenie generatívneho obsahu umelej inteligencie, by mali posudzovať a zmierňovať osobitné riziká spojené s umelou inteligenciou, napríklad jasným označením obsahu vytvoreného umelou inteligenciou (napríklad deepfakes), zodpovedajúcim prispôsobením svojich obchodných podmienok a ich primeraným presadzovaním.
  • Spolupracovať s orgánmi na úrovni EÚ a vnútroštátnymi orgánmi, nezávislými expertmi a organizáciami občianskej spoločnosti s cieľom podporiť efektívnu výmenu informácií pred voľbami, počas nich a po nich a uľahčiť využívanie primeraných zmierňujúcich opatrení, a to aj v oblasti manipulácie s informáciami a zasahovania zo zahraničia (FIMI), dezinformácií a kybernetickej bezpečnosti.
  • Prijať osobitné opatrenia vrátane mechanizmu reakcie na incidenty počas volebného obdobia s cieľom znížiť vplyv incidentov, ktoré by mohli mať významný vplyv na výsledok volieb alebo účasť na voľbách.
  • Posúdiť účinnosť opatrení prostredníctvom povolebných preskúmaní. Veľmi veľké online platformy a vyhľadávače by mali uverejniť verziu takýchto dokumentov na preskúmanie po voľbách, ktorá nemá dôverný charakter, čo poskytne možnosť verejnej spätnej väzby k zavedeným opatreniam na zmiernenie rizika.

Usmernenia obsahujú osobitné opatrenia pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu. Veľmi veľké online platformy a vyhľadávače by vzhľadom na svoj jedinečný cezhraničný a európsky rozmer mali zabezpečiť, aby boli k dispozícii dostatočné zdroje a opatrenia na zmiernenie rizika a aby boli distribuované spôsobom, ktorý je primeraný posúdeniam rizík. V usmerneniach sa takisto podporuje úzka spolupráca s pracovnou skupinou Európskeho strediska pre monitorovanie digitálnych médií (EDMO) pre voľby do Európskeho parlamentu v roku 2024.

V usmerneniach sa zohľadňujú vstupy získané z verejnej konzultácie, ktorú Komisia začala 8. februára 2024. Komisia na týchto usmerneniach spolupracovala aj s koordinátormi digitálnych služieb v rámci Európskeho výboru pre digitálne služby. V usmerneniach sa takisto podporuje kontrola zo strany tretích strán a výskum zmierňujúcich opatrení s cieľom zabezpečiť, aby zavedené opatrenia boli účinné a rešpektovali základné práva.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Ďalšie kroky

Osobitné zmierňujúce opatrenia, ktoré by veľmi veľká online platforma alebo vyhľadávací motor mali prijať, závisia od špecifík ich služby a od ich rizikového profilu. Usmernenia predstavujú najlepšie postupy na zmiernenie rizík súvisiacich s volebnými procesmi v súčasnosti. Veľmi veľké online platformy a vyhľadávače, ktoré tieto usmernenia nedodržiavajú, preto musia Komisii preukázať, že prijaté opatrenia sú rovnako účinné pri zmierňovaní rizík. Ak Komisia dostane informácie, ktoré spochybňujú vhodnosť takýchto opatrení, môže požiadať o ďalšie informácie alebo začať formálne konanie podľa aktu o digitálnych službách.

S cieľom doplniť ďalší prvok pripravenosti Komisia koncom apríla plánuje záťažový test s príslušnými zainteresovanými stranami s cieľom čo najúčinnejšie využiť nástroje a mechanizmy spolupráce, ktoré boli zavedené.

Súvislosti

Ochrana integrity volieb je jednou z hlavných priorít presadzovania aktu o digitálnych službách. Vzhľadom na vysoký počet volieb, ktoré sa uskutočnia v EÚ v roku 2024 vrátane nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu, sa v kontexte aktu o digitálnych službách dôkladne monitorujú opatrenia prijaté online poskytovateľmi vrátane veľmi veľkých online platforiem a vyhľadávačov s cieľom zabrániť negatívnym vplyvom na demokratické procesy, občiansku diskusiu a volebné procesy.

Od nadobudnutia účinnosti aktu o digitálnych službách pre prvé určené veľmi veľké online platformy a vyhľadávače koncom augusta 2023 Komisia začala dialógy o pripravenosti na integritu volieb s viacerými veľmi veľkými online platformami a vyhľadávacími motormi pred vnútroštátnymi voľbami s cieľom monitorovať ich účinné dodržiavanie aktu o digitálnych službách.

Vo februári 2024 Komisia začala verejnú konzultáciu o návrhu usmernení pre voľby, pričom dostala 89 odpovedí od viacerých zainteresovaných strán vrátane organizácií občianskej spoločnosti, podnikateľských združení, spoločností a občanov. Tieto usmernenia vychádzajú aj z prebiehajúcej práce v rámci Kódexu postupov proti dezinformáciámnariadenia o transparentnosti politickej reklamy a odporúčania Komisie o inkluzívnych a odolných volebných procesoch.

O mam

Odporúčame pozrieť

Facebook

Komisia zasiela spoločnosti Meta žiadosť o informácie podľa aktu o digitálnych službách

Komisia oficiálne zaslala spoločnosti Meta žiadosť o informácie podľa aktu o digitálnych službách. Komisia žiada spoločnosť Meta, …

Consent choices