odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Európsky parlament v stredu prijal svoje návrhy na zlepšenie prevencie a zníženie odpadu z potravín a textilu v celej EÚ. Poslanci Európskeho parlamentu prijali svoju pozíciu v prvom čítaní k navrhovanej revízii Rámca pre odpady 514 hlasmi za, 20 hlasov bolo proti a 91 sa zdržalo hlasovania.

Prísnejšie ciele na zníženie potravinového odpadu

Poslanci navrhujú vyššie záväzné ciele zníženia odpadu, ktoré sa majú splniť na vnútroštátnej úrovni do 31. decembra 2030 – aspoň 20 % v spracovaní a výrobe potravín (namiesto 10 % navrhovaných Komisiou) a 40 % na obyvateľa v maloobchode, reštauráciách, stravovacích službách a domácnostiach (namiesto 30 %). Parlament tiež chce, aby Komisia zhodnotila, či by sa mali zaviesť vyššie ciele na rok 2035 (aspoň 30 % a 50 %), a ak áno, žiada ju o predloženie legislatívneho návrhu.

Výrobcovia pokryjú náklady na zber, triedenie a recykláciu odpadového textilu

Poslanci súhlasia s rozšírením schém zodpovednosti výrobcov (EPR), prostredníctvom ktorých by výrobcovia, ktorí predávajú textil v EÚ, museli hradiť náklady na ich zber, triedenie a recykláciu samostatne. Členské štáty by museli zaviesť tieto systémy do praxe 18 mesiacov po nadobudnutí účinnosti smernice (v porovnaní s 30 mesiacmi, ktoré navrhuje Komisia). Nové pravidlá by sa vzťahovali na výrobky, ako sú odevy a doplnky, prikrývky, posteľná bielizeň, záclony, klobúky, obuv, matrace a koberce, vrátane výrobkov, ktoré obsahujú materiály súvisiace s textilom, ako je koža, kompozitná koža, guma alebo plast.

Vyhlásenie spravodajkyne

Spravodajkyňa Anna Zalewska (ECR, PL) uviedla: „Parlament prišiel s cielenými riešeniami na zníženie plytvania potravinami, ako je propagácia „škaredého“ ovocia a zeleniny, sledovanie nekalých trhových praktík, objasnenie označovania dátumov a darovanie nepredaných potravín v spotrebnej lehote. V prípade textilu chceme zahrnúť aj výrobky, ktoré neslúžia len domácnostiam, koberce a matrace, ako aj predaj cez online platformy.“

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Ďalší postup

Po európskych voľbách, ktoré sa budú konať 6. až 9. júna, sa bude materiálom zaoberať nový Parlament.

Súvislosti

Každý rok sa v EÚ vyprodukuje 60 miliónov ton potravinového odpadu (131 kg na osobu) a 12,6 milióna ton textilného odpadu. Samotné oblečenie a obuv predstavuje 5,2 milióna ton odpadu, čo zodpovedá 12 kg odpadu na osobu ročne. Odhaduje sa, že menej ako 1 % všetkých textílií na svete sa recykluje na nové produkty.

Prijatím tejto správy Parlament reaguje na očakávania občanov, aby EÚ uplatňovala zásady obehového hospodárstva a podporovala opatrenia proti plytvaniu potravinami, bezodkladne zaviedla ambicióznu udržateľnú textilnú stratégiu a zvýšila environmentálne normy, ako je vyjadrené v návrhoch 1 ods. 3, 5 ods. 8, 5 ods. 9 a 5 ods. 11 Správy o konečnom výsledku Konferencie o budúcnosti Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices